Savjeti
Gradnja kuće
Izgradite stan u potkrovlju

Izgradite stan u potkrovlju

Odlučite li se izgraditi stan u potkrovlju, pobrinite se za kvalitetnu izradu. Dajemo vam 5 savjeta za izgradnju stana u potkrovlju.

1. DOBIJTE GRAĐEVINSKU DOZVOLU

Ako izgradnja potkrovlja ometa nosive konstrukcije ili statiku zgrade, vanjske dimenzije i izgled krova, potrebna vam je građevinska dozvola.

Za izdavanje građevinske dozvole prvo je potrebna dokumentacija, suglasnosti i drugi uvjeti na temelju kojih će projektant (arhitekt) izraditi plan. Na temelju plana i naknadnih potvrda odobravatelja podnesite zahtjev za građevinsku dozvolu.

Primite 6 ponuda projektanata

Nakon izdavanja građevinske dozvole započinjete s radom.

Upozorenje: obivanje dokumentacije velik je trošak i može potrajati nekoliko mjeseci.

2. PROCJENITE MOGUĆNOSTI PROSTORA

Prije početka rada provjerite mogućnosti i veličinu tavanskog prostora, poput nagiba, površine i visine stropa.

  • Najprikladniji krovovi za stanove u potkrovlju su oni s nagibom od 35 do 55 stupnjeva. Kod većeg nagiba rješenje je dvoetažni stan.

  • Planirajte raspored prostorija i mogući raspored pregrada. Pritom uzmite u obzir postojeće instalacije.

  • Kod mansardnog stana je prikladan samo kosi krov i ako ima dovoljno visine za normalno uspravno stajanje. Najmanje dvije trećine tlocrta moraju uračunati visinu od poda do stropa od najmanje 230 do 240 centimetara.
Dnevna soba u potkrovlju s krovnim prozorima.

3. PROVJERITE STANJE KROVNE KONSTRUKCIJE I IZOLACIJE

Krov mora pružiti odgovarajuću zaštitu od vremenskih utjecaja i osigurati da stan u potkrovlju ne bude ni prehladan ni prevruć. Procijenite stanje nosive konstrukcije i krovišta uz pomoć stručnjaka. Također je važna dobra izolacija potkrovlja koja se osigurava pravilnim odabirom i ugradnjom sekundarnog krovišta i vodopropusne folije s unutarnje strane.

Zatražite 6 ponuda za izradu krova

Osim toplinske izolacije, osigurajte i protupožarnu sigurnost te dobru zvučnu izolaciju jer je krov izgrađen uglavnom od drveta.

4. OSIGURAJTE I PRIMJERENO OSVETLJENJE

Da biste osigurali dovoljno prirodnog svjetla i svježeg zraka, uzmite u obzir broj krovnih prozora. Prozori pružaju i zaštitu od ljetnog pregrijavanja. Staklene površine trebaju biti u veličini od najmanje 20% površine poda.

Bez obzira radi li se o krovnom prozoru, prozoru s nadstrešnicom ili prozoru na fasadi, on mora biti postavljen na visini koja omogućava neometan pogled kroz prozor iz sjedećeg položaja. Prilikom postavljanja prozora obratite pažnju i na toplinsku izolaciju oko prozora

Pošalji besplatan upit za prozore

Osim kosih krovnih ugrađenih prozora, postoje i prozori na krovu sa vlastitom nadstrešnicom. Izrada takvih prozora s nadstrešnicom ima smisla ako se želi postići dodatna visina i širina i ako se želi povećati cjelokupni prostor. Najčešće se ugrađuje kada nije moguće promijeniti nagib ili podići greben krova. Krovni prozor s nadstrešnicom značajno povećava prostor, a obično zahtijeva i više intervencija u gradnji i skuplji je.

5. PLANIRAJTE ULAZ U STAN

Ulaz u potkrovlje može biti s donjeg kata, ali je potrebno osigurati mjesto ulaska. Ako planirate vlastiti ulaz, odaberite dovoljno visoku ogradu, koja će vam jamčiti sigurnost te kvalitetna ulazna vrata.

Zatraži besplatne ponude za gradnju kuće