Savjeti
Gradnja kuće
Obnova stare kuće ili izgradnja nove?

Obnova stare kuće ili izgradnja nove?

Često se postavlja pitanje, što se više isplati: obnoviti staru kuću ili je iznova izgraditi? Većina vjeruje da je kuću stariju od 50 godina bolje srušiti i na istom mjestu sagraditi novu. Je li to točno?

Odluka ovisi o trenutnom stanju kuće: energetskom stanju, izolaciji, troškovima održavanja i rasporedu prostora. Važno je i pitanje: žurite li s useljenjem?

Obnova stare kuće

Prije nego započnemo obnovu, morate temeljito provjeriti energetsko stanje kuće odnosno statike objekta i razmislite što bi sve trebalo obnoviti. Renoviranje kuće može biti izuzetno dugotrajno i izazvati dodatne neplanirane troškove ako prethodni plan nije dovoljno detaljno ni točno izrađen.

Obnavljanje stare kuće.

Građevinska dozvola

Ne treba vam građevinska dozvola za radove obnove i održavanja. Potrebna vam je nova dokumentacija kada interveniramo u građevinske elemente ili kada započinjemo izgradnju.

Kada se obnova kuće isplati?

Renoviranje kuće u prosjeku se isplati kod zgrade stare do 50 godina. Ako je zgrada stara više od 50 godina, potrebna je temeljita obnova koja vas može koštati puno više od izgradnje nove. Renoviranje zgrade isplati se kada promjene NE uključuju: promjenu rasporeda prostorija, vanjskih zidova ili potpunu stilsku transformaciju. Zanima vas cijena obnove vaše kuće? Ispunite ovaj obrazac.

Gradnja nove kuće

Prednost novogradnje je u tome što smo prisutni pri gradnji od temelja do useljenja, tako da možemo sve izgraditi i postaviti baš onako kako želimo. Ako se žurimo useliti, možemo požuriti s gradnjom, naravno, ovisno o raspoloživim sredstvima.

gradnja nove kuće

Potrebna dokumentacija

Prije početka gradnje moramo dobiti odgovarajuću dokumentaciju s građevinskom dozvolom. To može potrajati i nekoliko mjeseci. Za pribavljanje drugih dokumenata, poput komunalnih dozvola, upisa u katastar zgrada, dobivanja kućnog broja itd. - imamo dobre vijesti! To već ide puno brže.

Kada se isplati graditi kuću?

Troškovi izgradnje nove kuće uključuju kupnju parcele, dokumentaciju, građevinski projekt i građevinske radove. Nova gradnja isplati nam se kad posao više ne zahtijeva održavanje. Koliko god željeli velike promjene ili kada je stanje zgrade loše (tj. kuća je starija od 50 godina), novogradnja je povoljnije rješenje. Zanima vas okvirna izgradnja nove kuće? Ispunite besplatan obrazac.

Odluka je na vama, ali upamtite: "Gradnja se može razvući na početku, a obnova pri kraju"

Jeste li proučili sve troškove gradnje i obnove ali još uvijek niste odlučili? Ako pogledamo vremensku statistiku i iskustva, obnova kuće obično traje puno duže nego što je prvotno planirano. Razlog je taj što se neke "hitne dodatne nužne intervencije" obično otkrivaju kad su radovi već u tijeku. Ako se NE žurite useliti, obnova kuće ima smisla.

A opet isplati se odlučiti za izgradnju kuće kad imamo na umu veće građevinske radove i želimo ih završiti na vrijeme. Ne očekuju se veći nepredviđeni dodatni radovi, pa će gradnju i njeno trajanje vjerojatno biti lakše planirati. Međutim, moramo vas podsjetiti na vrijeme, prije gradnje i pribavljanja građevinske dokumentacije, što može potrajati i nekoliko mjeseci.

Zatraži besplatne ponude za gradnju kuće