Savjeti
Gradnja kuće
Što je Roh-Bau gradnja kuće?

Što je Roh-Bau gradnja kuće?

Roh-Bau je naziv za sve radove koje izvođači izvode polovično. Dakle izvođači će izgraditi sve, a vi sami nalazite majstora za parkete, pločice, vodoinstalatera, električara i tako dalje. Sama riječ dolazi od njemačkih riječi ˝roh˝ što znači ˝sirov˝ te ˝bau˝ što znači gradnja. Dakle, sirova gradnja.

Postoje tri stupnja roh-bau gradnje; niski, srednji i visoki.

Niski roh-bau

Niski roh-bau uključuje:

Srednji roh-bau

Uključuje sve što je u niskom uz:

Visoki roh-bau

Uključuje sve što je u niskom i srednjem uz dodatne usluge:

Zatraži besplatne ponude za gradnju kuće

Investitori se najčešće odlučuju za visoki roh-bau koji obuhvaća izvedbu građevine na pripremljenim temeljima, izvana kompletno gotove osim roleta, te podnih obloga i ograde na balkonu/terasi. Unutra se kuća dovede do faze završnih građevinskih radova.

Razlika između roh-bau gradnje i gradnje ključ u ruke

Ovisno o nivou, u roh-bau principu izvođač radi grube radove, u nekim slučajevima objekt se niti ne zatvara. U roh-bau gradnji vi birate materijale, parket, pločice, sanitarije itd. dok u gradnji ključ u ruke dobijete kompletno završen objekt i vaše je samo da uselite.

Cijena roh-bau gradnje

Prosječna cijena 1.525,00 kn/m2
Raspon cijena 750,00 – 2.300,00 kn/m2

Najniža cijena po kojoj ćete platiti gradnju kuće ROH-BAU je 750,00 kn/m2, a najviša 2.300,00 kn/m2.

Dva inženjera planiraju i nadziru gradnju kuće-

Koraci roh-bau gradnje

1. Prijavite se za građevinsku dozvolu

Bitno je imati građevinsku dozvolu jer kazne za ilegalne gradnje su astronomske. Nakon što ste dobili građevinsku dozvolu možete pristupiti gradnji.

2. Ogradite gradilište

Zakon o gradnji nalaže da gradilište mora biti ograđeno kako bi se osigurali prolaznici odnosno spriječio pristup ljudi na samo gradilište. Izvođač radova bi ovo trebao znati te postaviti ploču s naglašenim imenom investitora, projektanta, izvođača te osobe koja provodi nadzor građenja. Ploča treba imati i naziv i vrstu građevine, informaciju o građevinskoj dozvoli te broj, datum izdavanja i prijave početka građenja.

3. Niski roh-bau

Ovisno o veličini i broju katova ovise i zemljani radovi. Iskopi za temeljne trake, temeljne ploče, sutereni i podzemne etaže, a za veće projekte i građevinske jame. Armatura, betoniranje i izrada temelja - sve se to događa u početku gradnje objekta. Svi provedeni radovi do sada obuhvaćaju pojam niskog roh bau-a, dakle: zemljane radove, temelje i nosive elemente.

4. Srednji roh-bau

Objekt se pokriva krovom odnosno betonskom pločom ili drvenom konstrukcijom. Ugrađuje se PVC i aluminijska stolarija (prije oblaganja zidova žbukom) te se rješava sva limarija odnosno crijepovi.

5. Visoki roh- bau

Završava se izolacija objekta te se zidovi oblažu žbukom za izravnavanje i zaglađivanje zidova, stropova i špaleta. Završava se fasada te se zatvara konstrukcija i može se pristupiti završnim građevinskim radovima.

Zatraži besplatne ponude za gradnju kuće