Savjeti
Klima uređaji
Klima uređaji - vrste, montaža i kako odabrati najbolji

Klima uređaji - vrste, montaža i kako odabrati najbolji

Klima uređaj je električni uređaj koji služi za reguliranje temperature zraka i razine vlage životnog prostora. Pojednostavljeno rečeno, klima uređaj premješta toplinu iz zatvorenog prostora u vanjski okoliš.

klima uređaji na zgradi

Klima uređaj efekt hlađenja postiže cirkulacijom rashladnog plina u tzv. kružnom procesu tijekm kojeg plin kruži kroz cijevi u zatvorenom ciklusu pri čemu mijenja agregatno stanje.

On zapravo uvlači topli zrak te ga zatim hladi procesom isparavanja. Kod grijanja se radi o obrnutom postupku.

1. Prednosti klima uređaja

 • Klima uređaj služi stvaranju zdravije i ugodnije okoline omogućujući idealnu temperaturu životnog ili radnog prostora tijekom cijele godine.
 • U režimu hlađenja klima uređaj može odvlaživati zrak, pružajući osjećaj kvalitetnijeg i svježeg zraka (optimalna razina vlage sprečava širenje gljivica i plijesni).
 • Klima uređaji opremljeni su filterima koji apsorbiraju štetne čestice iz zraka, a neki od njih imaju kompleksne sustave filtriranja čija je učinkovitost toliko visoka da uspješno suzbijaju većinu štetnih virusa i bakterija, što je osobito korisno osobama s alergijama.
 • Većina klima uređaja uz hlađenje pruža i funkciju grijanja koja se često koristi duž hrvatske obale gdje zimske temperature rijetko padaju ispod 0°C (za kontinentalni dio potreban je klima uređaj koji radi na nižim vanjskim temperaturama, što utječe na cijenu)
 • Grijanje klima uređajem ekološki je prihvatljiva alternativa tradicionalnim načinima grijanja.
 • Pri kupovini inverterske klime ostvaruju se značajne uštede pri potrošnji električne energije, do 40%

2. Mane klima uređaja

 • Klima uređaji mogu biti leglo bakterija čemu se može doskočiti redovitim čišćenjem i održavanjem.
 • Neispravno postavljene unutarnje jedinice klima uređaja mogu dovesti do neugodnog puhanja zraka direktno na mjesta gdje se mnogo boravi.
 • Klima uređaj postavljen na prenisku temperaturu može izazvati zdravstvene probleme s kardiovaskularnim sustavom.
 • Ako se odvod kondenzata ne postavi ispravno, voda iz klime uslijed hlađenja može prouzrokovati štetu na vanjskim zidovima.
 • Ako se klima stalno koristi povećava se potrošnja struje.

Srećom, većina ovih problema može se spriječiti odabirom kvalitetne klime, ispravnim prostornim planiranjem te profesionalnom montažom vanjske i unutarnje jedinice.

3. Vrste klima uređaja

Klime dijelimo na mobilne uređaje i fiksne sisteme.

Fiksni klima uređaji

Fiksni (split) sistemi su najpopularniji te se sastoje od vanjske i unutarnje jedinice koje su međusobno spojene plinskim i električnim instalacijama, pri čemu vanjska služi za odvođenje topline iz prostora.

fiksni (split) klima uređaj

Za razliku od mobilnih uređaja, ovakvi sistemi mogu se koristiti i za grijanje prostora i uglavnom su energetski visoko učinkoviti.

Prema broju jedinica klima uređaji se dijele na mono split i multi split sisteme.

Mono split klime

 • sastoje se od jedne vanjske i jedne unutarnje jedinice
 • dostupne su u rasponu snage između 2 i 10 kW
 • koriste se za grijanje i hlađenje prostorija

Mono split klime postoje u dvije izvedbe sistema: fix speed – klima se uključuje kada je temperatura viša od željene, a gasi kada se dostigne željena temperatura te inverter – motor inverter klima uređaja se ne gasi, već usporava ili ubrzava koliko je potrebno da bi se zadržala željena temperatura u prostoriji te tako štedi energiju.

Multi split klime

 • sastoje se od dvije ili više unutarnjih jedinica
 • koriste se za hlađenje i grijanje više prostorija pri čemu se u svaku ugrađuje odvojena unutarnja jedinica
 • svaka unutarnja jedinica ima svoj upravljač i potpuno je neovisna o drugim unutarnjim jedinicama
 • snaga vanjske jedinice automatski je raspoređena na sve unutarnje jedinice
 • raspon snage im je između 4,0 i 18 kW i sve su inverteri

Prijenosni klima uređaji

Mobilni klima uređaji praktični su jer ne zahtijevaju montažu i može ih se premještati iz prostorije u prostoriju.

U pravilu nisu osobito skupi, ali troše više električne energije.

Rashladni učinak prijenosnih klima je najčešće 2,5 ili 3,5 kW, što je dostatno za prostorije od samo 20 do 30 m2.

prijenosni klima uređaj

Nedostatak mobilnih klima uređaja je to što je za njihovo funkcioniranje nužno osigurati odvod toplog zraka, za što je najbolje rješenje bušenje zida, jer opcija izvlačenja crijeva kroz prozor nije učinkovita.

Uz to su prilično su bučni te dolazi do znatnog pada kapaciteta ako je cijev za otpadnu toplinu duža od 1m.

4. Kako odabrati klima uređaj?

Kvadratura prostora

U obzir treba uzeti i izloženost suncu, veličinu prozora, te eventualne druge uređaje koji emitiraju veću količinu topline u prostor.

Preporuka je da vam profesionalci za projektiranje i ugradnju klimatizacijskih sustava naprave termodinamički proračun prostora.

Zatraži besplatne ponude za klima uređaj

Što još trebate uzeti u obzir?

Namjena prostora

Je li prostor dnevni ili radni i boravi li se u njemu dugo? U tom slučaju potrebno je ići na veću snagu uređaja jer u takvom prostoru trebamo komfor.

Veličina zgrade

Veličina i kapacitet klima uređaja ovisi o veličini i broju prostorija koje se trebaju klimatizirati. Stan s mnogo soba neće biti moguće klimatizirati jednim uređajem, dok će u manjoj garsonijeri koja nema previše zidova jedan uređaj biti i više nego dovoljan.

Geografska lokacija

Za efikasno rashlađivanje stambenog prostora u priobalju, potrebno je razmotriti klima uređaje nešto veće snage od uobičajene, recimo za 25 m2 preporuča se 3,2 do 3,5 kW te 3,5 do 4 kW za grijanje.

U kontinentalnoj Hrvatskoj za istu površinu dovoljna je rashladna snaga od 2,5 kW.

Izolacija prostora

Ako je prostor lošije izoliran, dolazi do većih gubitaka toplinske energije pa treba odabrati klima uređaj veće snage kako bi se kompenzirali gubici.

Broj ljudi koji koriste prostor

Ako u prostoriji boravi više od troje ljudi, snaga klima uređaja mora biti veća od one koja se standardno uzima za tu kvadraturu prostora.

Želite li prostor hladiti ili hladiti i grijati

Kod izbora klima uređaja bitno je odabrati optimalni uređaj za prostor koji želite rashladiti ili ugrijati.

Ako se uređaj koristiti samo za hlađenje te eventualno dogrijavanje u prijelaznim razdobljima, može se ugraditi jeftinija varijanta jer je pri rjeđem korištenju manja šansa da će se pokvariti. Naravno, i dalje treba voditi računa o kvalitetnom održavanju i redovitom servisiranju.

klima uređaji prekriveni snijegom

Odabir se mijenja ako uređaj želite koristiti cijele godine, i za grijanje i za hlađenje.

U tom slučaju potrebno je odabrati inverter (inverterska tehnologija omogućuje rad kompresora na način da održava postignutu temperaturu) koji radi i u uvjetima do - 15°C vanjske temperature.

Dodatne funkcije

Dodatne funkcije klima uređaja mogu biti antibakterijski filteri zraka, senzor pokreta, mogućnost kontrole uređaja putem smartphonea, ionizator zraka, funkcija ovlaživanja i odvlaživanja zraka, režim rada sleep mode (koji omogućuje optimalni rad uređaja za vrijeme spavanje) i funkcija samočišćenja.

Energetski razred

Energetski razredi su oznake energetske učinkovitosti.

Položaj uređaja na ljestvici od A do G određuje se s obzirom na to koliko energije troši te potrošačima pomaže da odaberu proizvod koji troši manje energije i tako uštede novac.

Od 2022. godine u sustavu označivanja razreda energetske učinkovitosti upotrebljavat će se samo razredi od A do G, koji zamjenjuju prijašnje oznake od A+++ do D.

Uređaji razreda A troše najmanje energije i energetski su najučinkovitiji, dok uređaji razreda G troše najviše energije.

Budžet

Kupovina klima uređaja je dugoročna investicija i treba je tako i shvatiti. Pogledajte koliko košta klima uređaj s ugradnjom.

Stručno osoblje specijaliziranih prodavaonica najbolje će vam pomoći pri odabiru klime s obzirom na vaše potrebe i budžet, ali uvijek se vodite za time da je i pri ograničenom budžetu uvijek bolje kupiti model srednje klase kvalitetnog proizvođača nego najjači model slabijeg proizvođača.

Zatraži besplatne ponude za klima uređaj
Ako još uvijek ne znate što odabrati ovo su najbolji klima uređaji prema mišljenju naših majstora.

5. Kamo smjestiti klima uređaj?

Pri montaži klima uređaja u obzir se uzima više faktora:

Pozicija unutarnje jedinice

Tipovi unutarnje jedinice:

 • zidna (ugrađuje se na zid)
 • kanalna (zrak se distribuira kroz sustav ugrađen u strop)
 • kazetna (unutarnja i vanjska jedinica nalaze se u istom kućištu i ugrađuju se u spuštene stropove)
 • stropno/podna (jedinice se ugrađuju na pod ili strop)

U praksi, klima postiže najbolje rezultate kada unutarnja jedinica puše prema dužoj strani prostora jer tako zrak cirkulira cijelom prostorijom i učinak je najbolji.

klima puše u prostor

Ako se uz to unutarnja jedinica postavi tako da puše paralelno sa staklenom stijenkom, balkonskim vratima ili prozorom stvarajući zračnu barijeru i temperaturno odvajajući stambeni prostor od utjecaja vanjske temperature, učinak je još bolji.

Pozicija vanjske jedinice

Najbolji učinak i najekonomičnija potrošnja postiže se ako se vanjska jedinica postavi u sjenu, na hladnije i prozračnije mjesto te ako je udaljena 2 – 5 metara od unutarnje jedinice.

U grijanju se najbolji učinak postiže ako je vanjska jedinica na toplijoj, prozračnijoj poziciji te treba izbjegavati montažu na mjestima gdje vjetar puše direktno u uređaj jer dolazi do usporavanja ventilatora što umanjuje efikasnost rada klime.

Veća udaljenost između unutarnje i vanjske jedinice također utječe na efikasnost – što je udaljenost veća, više je vremena potrebno da se pri paljenju postigne puna snaga.

Nikako se ne preporučuje postavljanje vanjske jedinice u zatvorene lođe i na balkone jer se time gubi korisni stambeni prostor te se umanjuje učinkovitost klima uređaja koji bolje radi na prozračnim pozicijama.

Bitno je i da je klima postavljena na čvrstu površinu ili pričvršćena na zid.

Smjer puhanja zraka

Kod odabira pozicije unutarnje jedinice treba pripaziti da smjer puhanja nije direktno usmjeren na ključna mjesta na kojima ljudi borave duže vrijeme (kuhinjski stol, kauč, fotelje, krevet itd.).

Najbolje je pozicionirati klimu tako da puše u prostor gdje se ljudi ne zadržavaju, već su u prolazu.

6. Postupak montaže klima uređaja

 1. noseća ploča se pomoću vijaka postavlja ravno, na zid koji može nositi težinu unutarnje jedinice
 2. ispod noseće ploče buše se rupe u zidu pod laganim donjim nagibom (da kondenzat može otjecati)
 3. cijevi unutarnje jedinice postavljaju se sukladno položaju rupa na zidu
 4. ožičenje se, prije spajanja, provlači kroz poleđinu unutarnje jedinice
 5. cijevi se čvrsto stežu izolacijskom trakom (važno je da je drenažna cijev ispod ostalih)
 6. žice, cijevi i drenažna cijev provlače se kroz rupu u zidu, a unutarnja jedinica se postavlja na noseću ploču
 7. minimalna udaljenost između unutarnje jedinice i stropa mora biti od 10 do 15 cm da bi zrak mogao nesmetano cirkulirati
 8. postavljaju se nosači za vanjsku jedinicu (podupirači moraju biti dobro učvršćeni da bi izdržali jake nalete vjetra ili potrese)
 9. ugrađuje se vanjska jedinica te se spajaju cijevi i električne žice
 10. važno je da se cijevi koje idu iznutra prema van zaštite izolacijskom trakom zbog izloženosti elementima
 11. cijevi se pričvršćuju na zid pomoću kopči, a rupa u zidu ispunjava se poliuretanskom pjenom
 12. zatim se vrši odzračivanje sistema čime se zrak i vlaga izbacuju pomoću vakuumske pumpe koja radi dok ne postigne apsolutni vakuum
 13. prije paljenja klima uređaja treba provjeriti sve ventile

U priobalnim, vlažnim krajevima bitno je da se koriste nosači, vijci, podlošci i matice od nehrđajućih materijala.

7. Servisiranje klima uređaja

Klimatizacijski sustav mora biti profesionalno instaliran – nemojte ga postavljati samostalno jer zbog nestručnosti može doći do ispuštanja rashladnog plina u atmosferu i zagađivanja.

Majstor pregledava klima uređaj na zidu.

Uz to, ako vam klima uređaj ne postavlja ovlašteni servis, gubite pravo reklamacije u slučaju oštećenja ili kvara.

Što se tiče servisiranja, cjelokupni servis klima uređaja potrebno je odraditi jednom godišnje pri čemu ovlašteni serviseri peru, čiste i dezinficiraju isparivač, čiste i peru vanjsku jedinicu, provjeravaju tlak plina u sustavu i po potrebi ga nadopunjavaju.

Godišnji servis nužan je za zadržavanje garancije te omogućuje besprijekoran rad klime.

Filtere je potrebno čistiti svakih mjesec dana.

8. Druga česta pitanja o klima uređajima

Koja je idealna temperatura prostorije?

U sezoni hlađenja temperatura prostora trebala bi biti između 22 i 24ºC, a u sezoni grijanja između 20 i 22ºC. Pri velikim ljetnim vrućinama razlika između vanjske i unutarnje temperature ne bi trebala biti veća od 7°C. Prevelike razlike u temperaturi mogu uzrokovati zdravstvene probleme, primjerice bolesti kardiovaskularnog sustava, čak i kod zdravih osoba.

Zašto klima povremeno ima neugodan miris?

Jedna od važnih funkcija klima uređaja je filtracija zraka. U tom se procesu na filteru nakupljaju bakterije i čestice nečistoće. Zbog toga je nužno redovito čistiti klima uređaj – za osnovno čišćenje dovoljno je oprati filtere, dobro ih osušiti i vratiti na mjesto.

Zašto iz klima uređaja kapa voda?

Voda je kondenzat koji nastaje na hladnim dijelovima klime. Ljeti klima uređaj hladi te je unutarnja jedinica hladna pa se na njoj kondenzira vlaga iz zraka. Zimi je pak vanjska jedinica hladna te za vlažnih dana iz nje teče voda. Dakle, kapanje vode iz klima uređaja nije razlog za brigu.

Zašto se iz unutarnje jedinice klima uređaja povremeno čuje pucketanje?

To je zvuk širenja plastike. Kada klima postigne zadanu temperaturu, s radom prestaje vanjska jedinica, dok unutarnja nastavlja s cirkulacijom zraka. Promjenom temperature kućišta dolazi do diletacije plastike koja pri tome ispušta zvuk pucketanja.

Zašto se klima u režimu grijanja ponekad gasi?

Klima se gasi u trenutku kada ide u defrost tj. odleđivanje. Defrost se odvija kad su vanjske temperature niske i služi za oslobađanje od eventualnog leda koji se može nakupiti na vanjskoj jedinici klime. Odleđivanje obično traje 3-4 minute i normalan je dio ciklusa.

Što znače oznake SEER i SCOP?

SEER (seasonal energy efficiency ratio) je koeficijent energetske učinkovitosti hlađenja koji ukazuje na omjer dobivenog hlađenja na utrošen jedan kilovat električne energije. Odnosi se na određivanje efikasnosti uređaja tijekom sezonske potrošnje električne energije u režimu hlađenja. Što je SEER viši, to je veća količina rashladne energije koju dobijete za 1 kWh.

SCOP (seasonal coefficient of performance) je koeficijent energetske učinkovitosti grijanja koji ukazuje na omjer dobivenog grijanja na utrošen jedan kilovat električne energije. Odnosi se na određivanje efikasnosti uređaja tijekom sezonske potrošnje električne energije u režimu grijanja. Što je SCOP viši, to je veća količina toplinske energije koju dobijete za 1kWh.

zeleni električni kabel i kovanci

Na naljepnici energetske učinkovitosti stoji snaga klima uređaja te ako je podijelite sa sezonskim koeficijentom (SEER ili SCOP), dobit ćete potrošnju kilovata po satu, kako za hlađenje, tako i za grijanje. Na svakoj je naljepnici istaknut izračun potrošnje kWh ako uređaj radi 350 sati u režimu hlađenja i 1400 sati u režimu grijanja.

Što su SEER i SCOP veći, veće su i uštede.

Što to znači u praksi? Jeftiniji inverterski modeli klima uređaja koji su klasificirani u A energetskom razredu (u hlađenju i u grijanju), postižu SEER 5,3 i SCOP 3,4.

Klima uređaj klasificiran sa A++ ima SEER 6,9 i SCOP 4,6 a A+++ postiže SEER 8,9 i SCOP 5,1.

Zatraži besplatne ponude za klima uređaj