Savjeti
Građevinska stolarija - prozori
Montaža vrata i prozora: klasična ili RAL opcija?

Montaža vrata i prozora: klasična ili RAL opcija?

Kod montaže ulaznih vrata i prozora susrećemo dvije vrste ugradnje: klasičnu (običnu) i ugradnju prema RAL smjernicama (RAL ugradnja). U Hrvatskoj je klasična ugradnja ulaznih vrata i prozora i dalje najrasprostranjenija. RAL montaža i koristi se u svim novim zgradama koje štede energiju i obavezna je za niskoenergetske i pasivne kuće.

Klasična montaža

klasična montaža

U praksi i dalje prevladava klasična ugradnja prozora vijcima i poliuretanskom pjenom. Pričvrstite okvire na zid vijcima, a PUR pjena ispunjava prostor između okvira prozora ili okvira vrata i zida.
Klasična montaža jeftiniji je, brži i provjereni način ugradnje vrata i prozora, ali ima nedostataka. PUR pjena nije otporna na UV zrake i upija vlagu. To dovodi do nastanka toplinskih mostova i gubitaka topline. Također se mogu pojaviti kondenzacija i pomaci materijala (dilatacija).
Klasična ugradnja prozora i stolarije uobičajen je i jednostavan način ugradnje. Zbog niskih troškova to je najkorišteniji sustav ugradnje u Hrvatskoj. Čak i pri obnovi starijih zgrada, većina se odlučuje za ovaj sustav. Međutim, ovaj pristup danas ne udovoljava svim zahtjevima toplinske izolacije.

RAL montaža

RAL montaža

Instalacija prema RAL smjernicama uključuje troslojnu brtvu koja omogućuje gotovo 100% zabrtvljenost prozora u zidu. Vanjski sloj osigurava propusnost pare i vodo-nepropusnost. To sprječava ulazak hladnog zraka i vode u spoj. Unutarnji sloj je hermetičan i paropropustan, čime se sprječava nakupljanje vlage iz unutrašnjosti koja se kondenzira, ulazeći u spoj između prozora i konstrukcije. Srednji dio služi kao toplinska i zvučna izolacija.
Svrha RAL instalacije je najbolja moguća toplinska izolacija zida, a time i manji gubici topline i ušteda u grijanju. Cijena RAL montaže dvostruko je veća od klasične instalacije, ali ulaganje se isplati za dvije godine - u obliku nižih troškova grijanja. Naravno, samo ako je RAL instalacija kvalitetno izvedena, a i ostali dijelovi zgrade su adekvatno izolirani.

Usporedba cijena klasične i RAL montaže

Cijena klasične ugradnje prozora i balkonskih vrata: od 300 kuna po komadu
Cijena ugradnje po RAL sustavu: od 600 kuna po komadu

Cijena klasične ugradnje ulaznih vrata: od 350 kuna po komadu
Cijena ugradnje po RAL sustavu: od 700 kuna po komadu

Zatraži besplatne ponude za prozore