Savjeti
Građevinska stolarija - prozori
Što je RAL montaža i kako se izvodi?

Što je RAL montaža i kako se izvodi?

RAL standard

RAL ugradnja prozora ili montaža je standard kvalitete kojeg se treba pridržavati prilikom ugradnje modernih prozorskih elemenata. Iza samog standarda stoji njemački institut za sigurnost i označavanje robe RAL.

Podloga standarda je jednostavna. Moderni prozori pri izradi udovoljavaju posebno strogim kriterijima u pogledu toplinske izolacije, zvučne izolacije, nepropusnosti ili protuprovalne zaštite. Međutim, sva ova svojstva ostvarit će svoj puni potencijal samo ako su prozori pravilno instalirani.

Što su RAL smjernice?

Striktno govoreći, ne postoji certificirana RAL montaža kao takva, već se radi o sustavu smjernica za kvalitetnu ugradnju prozora koja će spriječiti gubitak topline te prodor i kondenzaciju vlage u prostor između zida i prozora. Naravno, posljedično će spriječiti pojavu vlage, gljivica, smanjenje izolacijskih svojstava i sl.

Upravo kako bi se spriječile takvo što, stolariju je potrebno ugraditi prema sljedećim RAL smjernicama:

 • spojni prostor (međuprostor) između stolarije i zida održati suhim

 • prozor pozicionirati na pravilnu liniju izoterme (izoterme su linije koje spajaju linije istih temperatura pomoću kojih je moguće proračunima prikazati raspodjelu temperatura unutar građevinskih elemenata)

 • spriječiti protok vode i pare iz prostorije u međuprostor

 • osigurati vodonepropusnost izvana u međuprostor

 • osigurati nesmetani izlazak vodene pare iz međuprostora u atmosferu

Zatraži besplatne ponude za prozore

Kako se izvodi RAL montaža?

Pravilna ugradnja mora osigurati tri razine brtvljenjaunutarnju (zrakonepropusna i vodonepropusna), srednju (toplinska i zvučna izolacija) i vanjsku (vodonepropusna i paropropusna).Konkretno, to se postiže sljedećim sustavima brtvljenja, koristeći:

 1. RAL PVC letvice

  Na okvir se s unutarnje strane lijepi vodonepropusna i paronepropusna, a s vanjske strane vodonepropusna i paropropusna letvica. To je potrebno kako bi se omogućilo nesmetano širenje i sužavanje okvira usred temperaturnih oscilacija, bez pucanja spoja između fasade i elementa.

 2. Folije

  Na okvir se s unutarnje strane lijepi vodonepropusna i paronepropusna, a s vanjske strane vodonepropusna i paropropusna folija. Nakon ugradnje prozora, postavlja se pur pjena na koju se, nakon sušenja i rezanja viška, lijepe folije koje će je štititi od vanjskih utjecaja.

 3. Brtvene trake

  Traka se aplicira na okvir prozora okrenut prema građevnom zidu, punom širinom, te prilikom svog širenja popunjava i zabrtvljuje međuprostor između okvira i zida kako bi postigla željene izolacijske efekte bez upotrebe pur pjene.

 4. Ekspandirajuće brtve

  Ekspandirajuća brtva lijepi se na vanjski dio stranice okvira prozora, a s unutarnje strane okvira lijepi se folija. Nakon ugradnje ekspandirajuća brtva popunjava i brtvi međuprostor između zida i okvira, a ostatak međuprostora ispunjava se pur pjenom koja se nakon sušenja odreže i zaštićuje folijom s unutarnje strane.

RAL montaža prozora

Unaprijed pitajte ponuđača za RAL montažu

Pri odabiru najbolje ponude prozora za vašu kuću ili stan, svakako unaprijed provjerite hoće li montaža biti izvedena prema RAL smjernicama.Naravno, to je samo jedan od čimbenika na koje trebate obratiti pozornost pri kupnji prozora. Svakako, prije razgovora o montaži, odvojite malo vremena i proučite kako odabrati prozore za vaš dom.

Zatraži besplatne ponude za prozore