Savjeti
Podno grijanje
Podno grijanje ili radijatori?

Podno grijanje ili radijatori?

Koje grijanje odabrati – klasične radijatore ili podno grijanje? Kako bismo vam olakšali donošenje ove odluke, donosimo vam usporedne prednosti i nedostatke ovih vrsta grijanja.

Podno grijanje

Vrlo ugodan način grijanja, ravnomjerno raspoređuje toplinu bez vidljivih uređaja za grijanje. Postoji klasično podno grijanje vodom te električno grijanje.

Familija u podno grijanoj dnevnoj sobi može hodati bosa.

Podno grijanje toplom vodom

Grijanje toplom vodom ili klasično podno grijanje, dobiva toplinu putem zagrijane vode u cijevima ispod estriha. Najprikladnije rješenje za veće površine. Jeftinije je od električnog podnog grijanja.
Prednosti: niži troškovi grijanja, duže zadržavanje topline (čak i nakon isključivanja)
Nedostaci: skupo postavljanje i montaža, koristi jači pritisak koji sporo reagira na promjene temperature

Električno podno grijanje

Noviji način grijanja, u podu se ugrađuju električne podne mreže i folije, na mjestima na koja se postavljaju električne cijevi. Usporedba s klasičnim podnim grijanjem:
Prednosti: jednostavna ugradnja, nizak pritisak, pod se brzo zagrijava
Slabosti: skuplje grijanje (ugradnja kao trošak energije)

Podno grijanje i zdravlje

Kod podnog grijanja važno je ne pretjerivati s visokom temperaturom. Trebalo bi biti umjereno (voda do 28°C, po mogućnosti i nešto niže temperature). Ako osjetimo pod stopalima toplinu pločice, znak je da je temperatura previsoka, a previsoka temperatura nije zdrava za vene nogu.

Troškovi i ugradnja podnog grijanja

Troškovi ugradnje podnog grijanja oko 20% su veći od cijene ugradnje klasičnih radijatora. Da biste maksimalno iskoristili toplinu, razmislite u kojim ćete prostorijama najviše boraviti. U kupaonicama se definitivno preporučuje ugradnja podnog grijanja. Ako imate višeetažni stan ili kuću, preporučujemo zasebnu instalaciju za svaki kat.

Zatraži besplatne ponude za podno grijanje

Grijanje pomoću radijatora

To je najčešći tip grijanja, topli zrak cirkulira i zagrijava sobu.

Grijanje pomoću radijatora
Ugradnja radijatora

Obično se ugrađuju ispod prozora, cijevi su ugrađene u zid, kako bi se postigla maksimalna toplinska učinkovitost. Prednost radijatora je što se mogu pojedinačno uključivati i isključivati. Loša strana je njihova estetska nesavršenost, kruženje i nakupljanje prašine u zraku te hladni podovi.

Troškovi grijanja radijatorima

Cijena postavljanja radijatora niža je u usporedbi s postavljanjem podnog grijanja. Troškovi grijanja ovise o odabranom izvoru energije, a općenito se smatra da su 15-20% viši od troškova podnog grijanja. Razlog je tome lošija raspodjela i slabije iskorištavanje toplin

Odluka


PODNO GRIJANJE
RADIJATORI

Raspoređivanje topline

Ravnomjerno

Neravnomjerno (hladni podovi)

Temperaturna osjetljivosti

Sporo zagrijavanje (naročito kod grijanja vodom)

Brzo

Montaža i otkrivanje kvarova

Zahtjevnije

Teže otkrivanje kvarova

Jednostavno

Lakše otkrivanje kvarova

Zdravlje

Bez podizanja prašine

Neškodljivo za krvožilni sustav, ako temperatura nije previsoka

Podizanje prašine (nije pogodno za alergičare)

Ulaganje

Više
Niže

Troškovi grijanja

15-20% niži

Viši (ovisno i o cijenama energenata)

Po pregledu prednosti i nedostataka obje vrste grijanja, odlučili smo se za podno grijanje ili kombinaciju obje vrste grijanja. Podno grijanje bi se trebalo postaviti u prostorijama u kojima provodimo najviše vremena te svakako u kupaonici. Ako imate više etažni stan ili kuću, preporučujemo zasebnu instalaciju za svaki kat, jer će se zbog podizanja toplog zraka prije zagrijati prostorije na višim katovima. Radijatori bi trebali biti smješteni u spavaćoj sobi za odrasle te u radnim prostorima.

Zatraži besplatne ponude za podno grijanje