Savjeti
Krovopokrivači
Što učiniti kad krov počne propuštati

Što učiniti kad krov počne propuštati

Mokre mrlje na stropu mogu značiti da krov propušta ili zadržava vlagu. Zato moramo što prije saznati zašto krov prokišnjava i popraviti ga. Time se mogu izbjeći visoki troškovi potpune obnove krova.

Zatraži besplatne ponude krovopokrivača

Najčešći razlozi propuštanja krova

Neadekvatna toplinska izolacija

Oštećena ili neispravna toplinska izolacija može prouzročiti gubljenje topline kroz krovište i kao posljedicu otapanje snijega. Tako nastala voda počinje prodirati kroz krov.
Rješenje: ventilacijski sloj bez prepreka, a ispod njega mora biti visokokvalitetna toplinska izolacija odgovarajuće debljine. Time će se spriječiti izlazak topline kroz krovište, što bi moglo rezultirati topljenjem snijega

Oštećeno ili istrošeno krovište

Krov se može mehanički oštetiti ili mu istječe vijek trajanja zbog dotrajalosti. Znakovi na koje treba paziti su: oštećeni, ispucali, slomljeni, pomaknuti ili savijeni crijepovi, promjena boje krovišta.
Rješenje: zamijenite oštećeni dio krovišta. Ako je krov star i dotrajao, a krovište je u vrlo lošem stanju, preporučljivo ga je u potpunosti zamijeniti.

Oštećeni preostali dijelovi krova

Osim krovnih ploča, žljebova, postoje i druga kritična mjesta kroz koja voda počinje prodirati u unutrašnjost: obrubi krovnih prozora, obrubi dimnjaka, oluci, nepričvršćeni čavli, mahovina ili plijesan, a može se pojaviti i hrđa.
Rješenje: Štetu IZ UNUTARNJOSTI možete sami popraviti brtvilom koje privremeno ispunjava otvor na granici. Za ostale poslove potrebno je pronaći stručnjaka - krovopokrivača. Ne smijete se nikada sami penjati na krov!

Začepljeni žljebovi

Oluci se brzo pune lišćem, mahovinom i ostalom nečistoćom, čime se blokira protok vode. Kišnica se počinje skupljati na krovu ili se prelijevati preko rubova i olukova i počinje prodirati u unutrašnjost zgrade.
Rješenje: oluke treba očistiti, provjeriti nagib, spojeve i grede.

Minijaturna kuća koju ruka štiti od curenja vode.

Preventivne mjere

Svaki krov, posebno krovište, bez obzira na njegovu starost, preporučuje se redovito pregledavati a naročito nakon većih vremenskih nepogodnosti (jake oluje, jaki vjetrovi, tuča, susnježica itd.).
Također je potrebno očistiti oluke i odvodne cijevi i tako osigurati neometanu odvodnju vode.

Što učiniti kada primijetimo mrlju na stropu ili ako voda počne prodirati ili kapati u unutrašnjost zgrade?

1. ZAŠTITA PROSTORA

Zaštitite sve površine koje bi mogle biti oštećene. Uklonimo namještaj, tepihe, elektroničke uređaje. Ako je moguće, iznesite sve iz prostorija. Obrišite mokre površine. Kante postavite ispod mjesta na kojima kaplje.

2. POPRAVITE OŠTEĆENI DIO

Ako u potkrovlju ne postoji stambeni prostor, a potkrovlje je dostupno, pokušajte utvrditi razlog propuštanja krova. To može biti oštećeni pojedini dio krovišta ili je dio krova otpao. Ono što možemo popraviti, popravite sami - zamijenite pločice, zabrtvite dijelove koji propuštaju.

3. POTRAŽITE POMOĆ KROVOPOKRIVAČA

Ako je krov neispravan iz drugih razloga, ne bismo se smjeli penjati na njega i hodati po njemu jer to može biti smrtno opasno. Ako samo krovište s tavana nije vidljivo, potrebno je pronaći krovopokrivača koji će pronaći mjesto kvara i nakon pregleda predložiti rješenje.

Ako vaš krov treba popravak ili razmišljate o zamjeni cijelog krovišta, pošaljite zahtjev za besplatne ponude krovopokrivača!

Zatraži besplatne ponude krovopokrivača