Savjeti
Krovopokrivači
Kako odabrati pravi krov?

Kako odabrati pravi krov?

Bez obzira jeste li odlučili obnoviti dotrajali krov ili je riječ o potpuno novom krovu presudno je radove planirati unaprijed, pomno odabrati materijale, dobro planirati troškove i prije same izvedbe prikupiti ponude kvalitetnih i suvremenih izvođača i krovopokrivačkih tvrtki koje će se znati prilagoditi vašim potrebama.

Kako bi novi krov zaštitio vaš dom od svih vremenskih uvjeta i pružio vam visoku kvalitetu života dugi niz godina, važno je odgovoriti na nekoliko pitanja prije samog početka radova. Slijedite ove korake kako biste lakše planirali i odabrali najprikladniji krov za svoj dom.

1. Odaberite vrstu krova

Pri odabiru vrste krova važno je uzeti u obzir nekoliko čimbenika:

 • vjetar, oborine i snijeg; njihova količina i učestalost
 • krajolik područja na kojem se nalazi vaš stambeni objekt
 • zakonski propisi (prostorna legislativa)

Možete birati između tri vrste krovova:

 • Jednostruki krov, tj. krov s jednom kosinom: pristupačno rješenje za moderne stilove kuća minimalističkog dizajna i za optimalno korištenje osunčane strane zgrade.
 • Dvostruki krov, tj. krov s dvije kosine: sastoji se od dvije nasuprotne kosine krova spojene na najvišem grebenu krova. To može biti klasični krov ili krov s izrezanim stranicama. Nema razmaka ni utora u kojima bi se nakupljao snijeg, energetski je vrlo učinkovit i omogućuje izradu funkcionalnog i upotrebljivog potkrovlja.
 • Ravni krov: nove tehnologije nude optimalnu nosivost, hidroizolaciju i toplinsku izolaciju. Zahtjevniji je za izvođenje, daje moderan izgled i omogućuje uređenje zelene površine na krovnoj ravnini. Više o tome je li ravni krov zaista pogodan za vašu zgradu možete pročitati u članku: Ravni krov - da ili ne?

2. Odlučite se za krovište

Izbor krovišta ovisi o nagibu krova, propisima, ekonomičnosti gradnje, arhitekturi zgrade i prevladavajućim vremenskim uvjetima. Možete birati između sljedećih krovišta:

 • Krovni pokrivač od opeke: pečeni proizvodi od gline, prirodnogmaterijala s dugim vijekom trajanja i otpornošću na vjetar zahvaljujući svojoj težini. Najpoznatije vrste crijepova od opeke su: žljebasti, kanalica i biber.
 • Betonski krov: izrađen od prethodno obojenog betona. Beton je vrlo čvrst, nezapaljiv, toplinski izolacijski materijal. Budući da su betonski crijepovi teški, potrebna im je veća nosivost krova i krovne konstrukcije.
 • Metalni krov: lagani bakreni, čelični, pocinčani ili aluminijski lim u traci ili pločama pogodan je za razne krovne padine, nudi zaštitu od tuče i snijega te dugu trajnost.
 • Bitumenski krov: lagani krovni pokrivač ili bitumenska šindra izuzetno je fleksibilan i kao takav prikladan za sve vrste krovnih kosina.
 • Vlakno-cementni krov: ravni ili valoviti limovi različitih dimenzija, izrađeni od cementa ojačanog celuloznim vlaknima. Lagano, čvrsto i paropropusno krovište u raznim bojama omogućuje brzo polaganje u jednom ili dva sloja.
Crveni i crni krovni pokrivači od opeke

3. Zatražite ponude za krovopokrivačke radove

Pri odabiru krovopokrivača ili specijalizirane krovopokrivačke tvrtke potrebno je uzeti u obzir nekoliko čimbenika:

 • Da bi se izbjeglo zapošljavanje više dobavljača na različitim poslovima, krovopokrivači mogu surađivati sa stolarskim i limarskim tvrtkama za krovopokrivačke radove ili sami ponuditi sve usluge zajedno.
 • Provjerite njihovo iskustvo, reference i poslovanje.
 • Zatražite ponude različitih krovopokrivača sa svim specifikacijama radova i njihovim cijenama (cijena za krovište i cijena za ugradnju).
 • Obavezno vam moraju dati jamstvo za obavljeni posao i upotrijebljene materijale.
 • Saznajte sve o uvjetima plaćanja.

Na Trebam.hr na jednom mjestu možete pronaći provjerene i vrhunske krovopokrivače ocijenjene od strane drugih klijenta odličnim ocjenama i komentarima. Prilikom slanja upita, osim krovišta, možete odabrati i dodatne usluge i obrtnike, poput vodoinstalatera i stolara. Na taj način na jednom mjestu skupljate cijene i specifikacije za različite radove.

Zatraži besplatne ponude krovopokrivača

4. Odaberite pravog krovopokrivača i posavjetujte se s njim

Prije izvođenja, važno je da krovopokrivač pregleda zgradu, krov i krovnu konstrukciju, a zatim utvrdi obim i vrstu poslova koje će morati obaviti. Utvrdit će što treba učiniti u kontekstu stolarskih, krovnih i limarskih radova. Zajedno ćete napraviti plan za novi krov i toplinsku izolaciju krova. Krovopokrivačka tvrtka će vas posavjetovati i oko izbora idealnog materijala za pokrivanje vašeg krova.

Raspitajte se trebate li ishoditi građevinsku dozvolu u slučaju obimnih građevinskih radova, preinaka i proširenja. Provjerite možete li se prijaviti za potporu u financiranju (porezne olakšice i subvencije), posebno ako se odlučite za energetski učinkovitu rekonstrukciju krova.

5. Napravite plan radova pokrivanja krova

Prilikom sastavljanja važno je znati da se krov sastoji od nekoliko različitih dijelova. Na cijenu postavljanja krova utječe nekoliko čimbenika. Više obavljenog posla znači i veće troškove. Prilikom izrade izračuna raspitajte se uključuje li cijena ugradnje cijenu sata rada ili jedinstvenu cijenu za obavljeni posao. Kako se vrši ugradnja?

Tesarski radovi:

 • izrada krovne konstrukcije/krovišta (obrada drvne građe i postavljanje drvenih elemenata)
 • zamjena oštećenih nosivih dijelova i vezanih drvenih elemenata

Krovopokrivački radovi:

 • postavljanje krovnog pokrova, pokrivanje krova
 • postavljanje hidro i toplinske izolacije i sustava ventilacije

Limarski radovi:

 • izrada i montaža oluka, odvodnih cijevi, žljebova, zaštite od snijega i leda, cijevi za odvajanje kišnice
 • namještanje obruba oko konstrukcije dimnjaka, odzračnih rubova itd.
Na cijenu ugradnje također utječe želite li da krovopokrivčka tvrtka skine stari krov sa zgrade i pobrine se za njegovo odlaganje.

Jednostavno pošaljite zahtjev za besplatne ponude za krovopokrivačke radove. Za ispunjavanje ovog obrasca vam neće trebati više od minute.

Zatraži besplatne ponude krovopokrivača