Ravni krov - da ili ne?

"Najbolji ravni krov je kosi krov", vrijedi staro pravilo. Danas su, osim kosih krovova, čest izbor i ravni krovovi, ako to dopušta prostor i okruženje. Ravni krov, međutim, ima svojih i prednosti i nedostataka.

ravni krov Prednosti ravnog krova:

- moderan, estetski izgled,
- umjereni troškovi gradnje,
- niži troškovi održavanja,
- stabilnost mikroklime u prostorijama ispod ravnog krove jer sprječava gubitak topline zimi i pregrijavanje ljeti,
- manja osjetljivost na vjetar i tuču,
- ekološki doprinos ozelenjavanja krova,
- bolje iskorišten prostor unutar zgrade,
- mogućnost korištenja terase.

Ravni krov je zahtjevan za izvođenje i zahtijeva posebno visokokvalitetnu hidroizolaciju i toplinsku izolaciju. Također je važno dobro planirati odvodnju (drenažu) i osigurati besprijekornu parnu barijeru koja sprječava pretjerani unos vlage u toplinsku izolaciju. Pri projektiranju mora se posvetiti velika pažnja svakom detalju kako bi se izbjegle pogreške.

Nepravilan dizajn ravnog krova.Mane ravnog krova kao rezultat loših performansi:

- kapanje i prokišnjavanje uslijed neadekvatne hidroizolacije,
- smanjena toplinska izolacija krova zbog prekomjernog vlaženja izolacije,
- zadržavanje oborinske vode (neučinkovita odvodnja) zbog nepropisno izvedene kosine.

3 najvažnije komponente ravnih krovova

Hidroizolacija

Pravilna hidroizolacija ravnog krova nudi dobru zaštitu od oborina i vlage. Izbor odgovarajućeg materijala i pravilna ugradnja igraju ključnu ulogu u hidroizolaciji ravnih krovova. Materijal mora biti otporan na temperaturne oscilacije, UV zrake i mehanička oštećenja, otporan na starenje i elastičan. Kao takav, podnosi mikro zatezanje uslijed temperaturnih oscilacija. U suprotnom dolazi do oštećenja što dovodi do propuštanja i kapanja vode.

Najkorištenija vrsta hidroizolacije su bitumenske trake, koje se obično postavljaju nakon početnog nanošenja bitumenskog premaza na betonsku ploču, te plastične folije.

Primite besplatne ponude za ravni krov

Toplinska izolacija

Ugradnja odgovarajuće toplinske izolacije je presudna. Ljeti sprječava pregrijavanje prostorija, a zimi smanjuje gubitke topline. Preporuča se da se materijal od kojeg je izrađena toplinska izolacija što manje rasteže promjenom temperature okoline jer to sprječava nastanak toplinskih mostova i stvaranje plijesni. Trenutno su najčešće korišteni materijali za toplinsku zaštitu ravnih krovova ekspandirani polistiren (EPS; stiropor), a s većim zahtjevima za sigurnost od požara preporučuje se kamena vuna.

Drenaža

Glavna zadaća sustava odvodnje je dobra zaštita zgrade od prodora vode. Postoje različiti načini odvodnje. U konvencionalnom ili gravitacijskom sustavu odvodnje voda se sakuplja u oluke, a zatim vertikalnim cjevovodima preusmjerava u vertikalna okna. U slučaju vakuumskog sustava, kišnica se ispušta u sabirnu cijev putem ulaza ugrađenih u krov, koji je usisavaju s krova s nastalim vakuumom.

Također se možete odlučiti za zeleni krov i zasaditi krov različitim biljkama. Biljke nam pomažu da se osjećamo bolje, a zeleni krov može zadržati 50 do 90% padalina, ovisno o njegovom sastavu.

Zeleni krov

Ravni krov također može postati povrtnjak, cvjetnjak ili mjesto za opuštanje. Osim zadržavanja oborinskih voda, nudi i zaštitu od UV zraka, sprječava mehanička oštećenja krovišta u nepovoljnim vremenskim uvjetima i nudi dodatnu zvučnu izolaciju i povećava energetsku učinkovitost zgrade.