Savjeti
Dizalice topline
Kako izgleda postupak montaže dizalice topline?

Kako izgleda postupak montaže dizalice topline?

Instalacija toplinske pumpe može biti vrlo jednostavan postupak ili opsežni projekt - sve ovisi o vrsti toplinske pumpe i specifičnosti vašeg doma.

Montaža dizalice topline tip zrak/voda

Najčešće pumpe zrak/voda ne zahtijevaju veće građevinske radove. U slučaju promjene grijanja prvo se mora ukloniti stari sustav. U slučaju novogradnje, ovaj korak naravno nije potreban. U slučaju toplinske pumpe s vanjskom jedinicom, prvo je postavite na prikladnu, obično betonsku podlogu. Nakon toga slijedi ugradnja unutarnje jedinice na odgovarajuće mjesto. Nakon toga slijede prodiranje vanjskih zidova za ugradnju cijevi za rashladno sredstvo između unutarnje i vanjske jedinice. Uz cijev za rashladno sredstvo ugrađeni su i električni kabeli za napajanje vanjske jedinice i za komunikaciju između unutarnje i vanjske jedinice. Unutarnja jedinica spojena je na sustav grijanja, izolirajući bakrene cijevi kako bi se gubici topline sveli na najmanju mjeru. Nakon toga slijedi punjenje i testiranje sustava.

Majstor montira dizalicu topline.

Ako toplinsku pumpu zagrijavate potrošnu toplu vodu, ova je instalacija relativno jednostavna, jer se takva crpka izgledom, dimenzijama i funkcionalnošću ne razlikuje puno od klasičnog električnog bojlera

Zatraži besplatne ponude za dizalicu topline

Ugradnja geotermalne dizalice topline

Da bismo instalirali geotermalnu dizalicu topline koja koristi temperaturu zemlje ili vode kao izvor grijanja, trebamo bunar. Geološka se analiza prvo provodi na predviđenom mjestu bušenja pomoću geoloških karata i baza podataka.

Ugradnja dizalice topline voda/voda

Dizalica topline voda/voda otvoreni je tip geotermalne bušotine. Monteri rade dvije bušotine, crpnu i podzemnu bušotinu. Bunari moraju biti udaljeni najmanje 15 do 20 metara. Dubine bušotina određuju se na temelju geoloških karata. Potrebno je ishoditi dozvolu za korištenje podzemnih voda od Ministarstva zaštite okoliša i energetike. Geolog zatim provodi test ispumpavanja kako bi provjerio upotrebljivost bušotine.

U bunaru su ugrađene cijevi za odvođenje podzemne vode u unutarnju jedinicu. Tamo cirkulirajuća voda odaje toplinu toplinskoj pumpi, a zatim ohlađena za oko 3 Celzijeva stupnja, vraća se u ponornicu. Kako podzemna voda može sadržavati razne čestice i nečistoće, kružni sustav mora biti opremljen filterima.

Zatraži besplatne ponude za dizalicu topline

Ugradnja dizalice topline zemlja/voda

Dizalica topline zemlja/voda je zatvoreni geotermalni sustav. Sastoji se od jedne ili više rupa umetnutih u bunar. Vertikalni zemaljski kolektori ili geosonde (izmjenjivač topline) povezani su sa zgradom preko razdjelnika. U cijevima je smjesa rashladnog sredstva i vode, a sustav je zatvoren kako bi se spriječilo izlijevanje. Medij u cijevima isporučuje temperaturu zemlje toplinskoj pumpi.

Također je moguće instalirati vodoravni kolektor za zemlju, ali to zahtijeva oko 2,5 puta onoliko prostora koliko i grijani prostor u zgradi. Cijevi na vodoravnom kolektoru zemlje polažu se od jednog do 1,5 metra i pune.

Kako izabrati pravu dizalicu topline za svoje potrebe?