Savjeti
Dizalice topline
9 činjenica o dizalicama topline

9 činjenica o dizalicama topline

Prilikom donošenja odluke o izboru dizalice topline, susrećemo se s nizom dilema, pa smo pripremili odgovore na najčešća pitanja.

dizalica topline zrak/voda

1. Što je dizalica topline i kako funkcionira?

Dizalica topline je uređaj za grijanje koji preuzima većinu topline iz okoliša (topline koja se nakupila u zraku, tlu ili vodi) i prenosi je u objekt. Bitni dijelovi dizalice topline su kompresor, isparivač, kondenzator, zaklopka i rashladni plin koji služi za prijenos topline.

2. Što je brojilo grijača (COP)?

Brojilo grijača dizalice topline (skraćenica za Coefficient of Performance) je razmjer između dobivene topline i upotrebljene električne energije. Ako je COP toplinske dizalice COP 4.0 to znači da 1 kWh električne energije daje 4 kWh energije za grijanje. Na primjer, kvalitetne dizalice topline zrak-voda imaju vrijednost grijanja iznad 3.

3. Zašto kupiti dizalicu topline?

Dizalica topline omogućuje učinkovit i ekonomičan sustav grijanja, hlađenja i grijanja potrošne tople vode uz izuzetno niske operativne troškove. Osim toga, može se koristiti za filtriranje i odvlaživanje zraka.

S dizalicom topline ne treba brinuti o opskrbi gorivom, nije potrebno spremište goriva, ni dimnjak. Njena najvažnija prednost je cijena, jer daje do četiri puta više topline za isti novac u usporedbi s drugim načinima grijanja..

4. Koju dizalicu topline odabrati?

Izbor dizalice topline ovisi o raspoloživom izvoru topline, energetskim potrebama zgrade i odluci o količini godišnjih energetskih potreba zgrade koje treba pokrivati dizalicom topline. Za vrstu dizalice topline, kao i za napajanje i ugradnju najbolje je posavjetovati se s dobavljačima dizalica topline. Dobar će ponuđač uzeti u obzir površinu grijanog prostora, toplinske gubitke kuće, prirodne uvjete terena za gradnju kuće kao i financijske mogućnosti investitora. Koju dizalicu topline odabrati i koje su razlike među njima, pročitajte u članku o vrstama dizalica topline.

Zatraži besplatne ponude za dizalicu topline

5. Je li dizalica topline bučna?

Loša strana svih dizalica topline je njihov bučan kompresor, dok nove dizalice topline imaju tiše kompresore i zvuk nije tako uznemirujući . Za postizanje manje razine buke važan je odabir mjesta i ispravna instalacija uređaja. U kućište uređaja mora biti ugrađena odgovarajuća zvučna izolacija koja dobro prigušuje zvuk.

6. Kako se instalira dizalica topline?

Za ugradnju dizalice topline ne treba vam peć, ni kotlovnica, nema troškova kupnje spremnika, priključaka ili izgradnje dimnjaka. Nije potrebno čistiti peć ni mjeriti emisije.
Instalater može izvesti strojnu i elektro instalaciju na osnovi shematskog prikaza. Zatim ovlašteni stručnjaci provode pokretanje sustava. Tijekom pokretanja sustava provjerava se izrada instalacije i rad cjelokupnog sustava. Podešavaju se parametri u vodilici, koji omogućuju samostalni rad dizalice topline. Klijentu se objašnjavaju osnove funkcije uređaja za upravljanje.

7. Koja je cijena dizalice topline?

Cijena dizalice topline ovisi o njenoj vrsti. Kvalitetna dizalica topline zrak - voda stoji od 24000 kuna na više. Cijena dizalice topline zemlja-voda je od 40000 kuna. Istu cijenu ima dizalica topline voda-voda, koja je i najučinkovitija, ali zahtijeva veliku količinu vode za rad.

8. Kolika je ušteda po ugradnji kvalitetne dizalice topline?

Dizalice topline imaju stvarno dug vijek trajanja - najmanje 25 godina. Primjerice, zamjena plinske peći dizalicom topline zrak-voda može smanjiti troškove grijanja i do 70 posto. Prije kupnje, obično nas najviše zanima kada će se naša investicija isplatiti.

Izračuni pokazuju da se za dobro izolirane stambene kuće od 140m2 stambenog prostora s početnim ulaganjem od oko 25000 kuna (dizalica topline zrak-voda) ulaganje se povrati u roku od 10-15 godina rada dizalice topline, ako se prelazi sa starog sustava grijanja. S novim sustavom grijanja investicija se isplati još i ranije.

9. Kako odabrati najboljeg ponuđača?

Kod izbora, cijena ne smije biti osnovno mjerilo. Glavni kriteriji trebali bi biti kvaliteta dizalice topline i stručni savjeti pri odabiru dizalice topline te montaža i regulacija sustava.

unutarnja jedinica dizalice topline
Zatraži besplatne ponude za dizalicu topline