Savjeti
Dizalice topline
Što je nazivni koeficijent učinkovitosti ili COP dizalice topline?

Što je nazivni koeficijent učinkovitosti ili COP dizalice topline?

Nazivni koeficijent učinkovitosti COP (skraćenica za Coefficient of Performance) pokazuje učinkovitost rada dizalica topline. COP predstavlja omjer između dobivene toplinske energije i količine električne energije koju toplinska pumpa koristi za svoj rad. Ako je broj veći, to znači da dizalica topline troši manje električne energije za veću izlaznu toplinu.

Što je viši nazivni koeficijent učinkovitosti, dizalica topline je učinkovitija.

Kako se izračunava nazivni koeficijent učinkovitosti?

Ako je nazivni koeficijent učinkovitosti 4, to znači da za 1 kWh električne energije dobivamo 4 kWh toplinske energije. Nazivni koeficijent učinkovitosti ovisi o temperaturi izvora topline i temperaturi u sustavu grijanja. Što je razlika manja, koeficijent može biti veći.

Nazivni koeficijent učinkovitosti pojedinih vrsta dizalica topline

Vrsta dizalice topline
COP
Dizalica topline voda/voda
5,5 - 6,4
Dizalica topline zemlja/voda
4,4 - 4,9
Dizalica topline zrak/voda
3,2 - 4,2

Dizalice topline tipa voda/voda imaju najveći nazivni koeficijent učinkovitosti grijanja, jer koriste toplinu podzemne vode i šalju je u vodu sustava grijanja. Dizalice topline zemlja/voda koje koriste toplinu tla i emitiraju je u vodu za grijanje sustava, imaju nešto niži COP Najmanje su učinkovite dizalice topline zrak/voda, koje koriste toplinu zraka za grijanje.

Zatraži besplatne ponude za dizalicu topline

Pridržavajte se propisanih normi i uvjeta mjerenja

Postoje dva standarda za dizalice topline za toplu vodu za kućanstvo:

  1. stariji EN 255/3 mjerenje nije točno, razlika može biti i do 15%
  2. noviji EN 16147 preciznije mjerenje

U slučaju dizalica topline zrak/voda, uz standard, također možete i pročitati i uvjete za nazivni koeficijent učinkovitosti. Budući da su zime u nas prilično hladne, usporedite rezultate izmjerene na nižim temperaturama zraka. Učinkovitost manje snažnih dizalica topline može naglo pasti pri nižim vanjskim temperaturama.

Koliko buke proizvodi dizalica topline?