Savjeti
Dizalice topline
5 koraka koji vam pomažu smanjiti potrošnju dizalice topline za 20%!

5 koraka koji vam pomažu smanjiti potrošnju dizalice topline za 20%!

Kad vanjske temperature počnu padati, a iznosi na računima za struju rasti, vrijeme je da se zapitate što možete učiniti kako bi dizalica topline radila što ekonomičnije te kako joj produžiti životni vijek?

Dizalica topline radi potpuno drugačije od sustava grijanja koji kao gorivo koriste lož ulje ili prirodni plin. Ako ste do sada isključivali grijanje noću ili snižavali temperaturu na termostatu ili sušili rublje na vrućim radijatorima -morat ćete promijeniti te navike.

Pet mjera za povećanje ekonomičnosti vaše dizalice topline:

1. Ne isključujte dizalicu topline noću i ne smanjujte temperaturu na termostatu

Dizalica topline u potpunosti je učinkovita i isplativa jedino ako neprekidno radi i nikad se ne isključuje. Isključena dizalica topline, kod ponovnog uključivanja, mora nadoknaditi temperaturnu razliku do koje je došlo tijekom njene neaktivnosti (noću) i tijekom pokretanja i njenog rada (danju). Budući da je cijena električne energije najviša za dnevnu tarifu, uštedu ćete vidjeti već na prvom računu za grijanje na kraju mjeseca.

Zatraži besplatne ponude za dizalicu topline

2. Ne pokrivajte ni ne isključujte radijatore

Topli zrak se mora neometano kretati po prostoru. Ako za grijanje koristite radijatore, nemojte ih prekrivati zavjesama, tkaninama ili drugim predmetima, ni postavljati police iznad njih. Odmaknite sav namještaj koji se nalazi u blizini radijatora. Također, nemojte uopće isključivati radijatore. Ako vam je u prostoriji pretoplo, radije snizite temperaturnu vrijednost na termostatu dizalice topline. Ako imate podno grijanje, ne koristite tepihe.

Kako izabrati pravu dizalicu topline za svoje potrebe?

3. Temperatura vode nikada ne smije biti ispod 20 Celzijevih stupnjeva

Da bi se zaštitio kompresor, voda u dizalici topline ne smije biti hladnija od 20 Celzijevih stupnjeva. U slučaju da temperatura vode u krugu grijanja padne ispod 20 Celzijevih stupnjeva, uključit će se električni grijači koji za svoj rad koriste izuzetno mnogo električne energije. Pažnja: potrošnja električne energije može se tako povećati i do 5 puta!

Serviser popravlja dizalicu topline.

4. Odaberite grijanje prema vremenski kontroliranoj krivulji

Početno podešavanje krivulje grijanja prepustite instalateru vaše dizalice topline, koji će uzeti u obzir veličinu i izolaciju kuće i vrstu grijanja. Umjesto ujednačene krivulje grijanja, uvijek odaberite grijanje prema krivulji usklađenoj s vremenskim uvjetima. Na taj će se način rad toplinske pumpe prilagoditi vanjskim temperaturama zraka. Temperatura vode za grijanje razlikovat će se ovisno o količini topline kojom treba zagrijati kuću.

5. Redovito čistite i servisirajte dizalicu topline

Redovitim servisom dizalice topline, što također uključuje čišćenje vanjske jedinice i pregled rada cjeline uređaja, izbjeći ćete kvar i produžiti životni vijek svoje dizalice topline. Te poteškoće i kvarove možda nećete ni sami primijetiti, ali mogu vas iznenaditi visokim iznosima na računima za struju.

Navedenim mjerama povećavate i učinkovitost dizalice topline za 20%!

Zatraži besplatne ponude za dizalicu topline