Savjeti
Dizalice topline
Kako izabrati pravu dizalicu topline za svoje potrebe?

Kako izabrati pravu dizalicu topline za svoje potrebe?

Pri odabiru toplinske pumpe trebamo odgovoriti na sljedeća pitanja:

Hoćete li grijanje biti preko radijatora, podno ili kombinirano?

S obzirom na vrstu grijanja potrebna nam je različita visina temperature vode u sustavu grijanja. Niskotemperaturne dizalice topline zagrijavaju vodu u protoku grijanja do 55 Celzijevih stupnjeva i prikladne su za kuće s dobrom izolacijom i podnim grijanjem. Dizalice topline s visokom temperaturom zagrijavaju vodu iznad 60 Celzijevih stupnjeva, neke i do 80 Celzijevih stupnjeva, a potrebe za grijanjem zadovoljavaju radijatorima.

Bijela unutarnja jedinica dizalice topline

Trebam li spremnik za vodu?

Toplinskim crpkama obično nije potreban spremnik tople vode, jer se mogu izravno spojiti na sustav grijanja. Ugradnja spremnika često je uvjetovana drugim čimbenicima, poput kombinacije s kotlom na kruta goriva, solarnim sustavom i slično.

Koliko veliki bojler mi treba?

Grijač vode i spremnik za vodu nisu ista stvar. U kotlu se čuva vruća sanitarna voda koju koristi nekoliko članova kućanstva za kuhanje i higijenu. Za četveročlanu obitelj preporučuje se bojler veličine od 80 do 100 litara.

Zatraži besplatne ponude za dizalicu topline

Koja su izolacijska svojstva zgrade (fasada, stolarija, krov)?

Snaga dizalice topline određuje se prema toplinskim gubicima zgrade. Pasivne kuće imaju toplinske gubitke od 15 do 25 kW / m2, što znači da nam je za zgradu s 200 m2 grijaće površine potrebna dizalica topline snage grijanja do 5 kW. Niskoenergetske kuće ili nove zgrade s izvrsnom izolacijom imaju gubitke topline između 30 do 40 W / m2, što znači da nam je za zgradu s 200 m2 grijaće površine potrebna dizalica topline snage grijanja do 8 kW. Kuće s vrlo dobrom izolacijom, koje imaju gubitke topline od 50 do 60 W / m2, trebaju toplinu za zagrijavanje 200 m2 uz dizalicu topline snage grijanja do 12 kW.

Što je nazivni koeficijent učinkovitosti ili COP dizalice topline?

Koja je kvadratura vašeg životnog prostora?

Za niskoenergetsku kuću s 200 m2 životnog prostora, u kojoj živi četveročlana obitelj, bila bi prikladna dizalica topline snage 8 kW. Također se može koristiti za grijanje potrošne tople vode. Međutim, za stariju kuću iste veličine trebala bi vam dizalica topline snage 11 kW.

Koje su temperature i geološke karakteristike okoliša u kojem živite?

Kolebanja vanjskih temperatura imaju najveći utjecaj na učinkovitost toplinske pumpe zrak / voda, koja djeluje do oko -20 stupnjeva Celzija. Ovisno o broju sati grijanja, utvrđujemo koje jačine nam je potrebna dizalica topline. Ovisno o geološkim karakteristikama okoliša, možemo se odlučiti za dizalicu topline voda / voda ili zemlja / voda - one koriste izvor koji ima konstantnu temperaturu tijekom cijele godine.

Hoćete li zagrijavati vodu dizalicom topline?

Za grijanje tople vode za domaćinstvo možete upotrijebiti dizalicu topline koja se koristi za grijanje prostora ili odabrati zasebnu dizalicu topline namijenjenu samo grijanju potrošne tople vode.

Hoćete li se s dizalicom topline moći i rashladiti?

Reverzibilne dizalice topline također omogućuju hlađenje prostorije u ljetnim mjesecima. Hladna voda kruži i prolazi kroz krug grijanja i pasivno hladi prostorije.

Zatraži besplatne ponude za dizalicu topline