Savjeti
Podne obloge
Vrste parketa

Vrste parketa

Na tržištu postoji mnogo vrsta parketa. Parket se obično postavlja u sirovom obliku, a zatim obrađuje brušenjem, podmazivanjem ili lakiranjem. Iznimka je gotovi parket, koji je već obrađen. Nakon što se odlučite za vrstu parketa, možete ga besplatno potražiti na Trebam.hr

Klasični parket

Masivni parket, koji poznajemo od pamtivijeka. Debljina parketa je od 13 do 20 mm i stoga je manje prikladna za pod. Klasični parket dostupan je u različitim bojama. Nakon što se parket postavi, može se brusiti, četkati, lakirati i laštiti voskom. Parket je pogodan za nekoliko načina ugradnje: dijagonalno, simetrično u obliku riblje kosti i s razmakom.

Pogodan za podno grijanje: NE
Rok trajanja: do 50 godina. Obnova se preporučuje svakih 7-10 godina, može se obnoviti do 7 puta.
Cijena *: od 90 kuna po m2

Klasični taman drveni parket na podu dnevne sobe.

Industrijski ili rubni parket

Masivna vrsta parketa, koja je popularna zbog svoje čvrstoće i trajnosti. Pogodan je za mjesta s većim opterećenjem, poput škola, vrtića, radionica, gostionica i hotela. Debljina parketa je od 10 do 20 mm. Za podno grijanje preporučuje se samo tanji parket debljine do 10 mm. Polaganjem se mogu postići različiti uzorci. Cijenom je nešto povoljniji od klasičnog parketa. Ima vrlo dug životni vijek.

Pogodan za podno grijanje: u principu NE
Rok trajanja: slično klasičnom parketu, ali može se obnoviti i do 15 puta.
Cijena *: od 95 kuna po m2

Zatraži besplatne ponude za podne obloge
industrijski parket

Laminirani parket

Masivni parket koji se sastoji od manjih dasaka. Najpoznatiji izgled laminatnih podova je u obliku šahovnice. Daske se mogu postaviti i u druge oblike i linije. Laminirani parket je najpovoljnija vrsta parketa. Montaža je jednostavna ako se koristi ljepilo za parket. Većina parketa je u sirovom obliku, pa je potrebno brušenje i lakiranje. Laminirani parket je tanji, obično debljine 8 mm i stoga je pogodan za podno grijanje (ovisno o vrsti drveta). Parket se može obnoviti, ali ne onoliko puta koliko ostale vrste parketa.

Pogodan za podno grijanje: DA (najprikladnije od svih)
Rok trajanja: kraći od klasičnog i obrubljenog parketa. Može se obnoviti do 5 puta.
Cijena *: od 85 kuna po m2

laminirani parket

Gotovi parket

Dvoslojni ili troslojni parket, lakiran. Njegova glavna prednost i brza i jednostavna ugradnja, bez brušenja i lakiranja. Postavlja se ljepilom ili pritiskom u jednom danu i odmah je spreman za upotrebu i može se hodati po njemu. Gotovi parketi mogu se brusiti kao klasični ili laminirani parketi nakon habanja. Pukotine na gotovom parketu puno su manje nego kod klasičnog parketa. Uobičajena debljina parketa je od 10 do 14 mm. Proizvođači grijaćih uređaja preporučuju odabir dvoslojnog parketa, koji je zaljepljen na pod.

Pogodant za podno grijanje: u načelu DA (samo onaj tanji)
Rok trajanja: slično laminiranom, može se brusiti i lakirati do 2 puta.
Konačna cijena parketa *:
od 85 kuna po m2

gotovi parket

Prikladnost za podno grijanje ovisi o debljini i vrsti odabranog drveta. Preporučuje se debljina do 10 mm i drvo koje dobro provodi toplinu (bukovo drvo NIJE prikladno za podno grijanje).
Konačna cijena parketa * uključuje opskrbu i polaganje parketa (brušenje i lakiranje u slučaju klasičnog parketa).

Zatraži besplatne ponude za podne obloge