Savjeti
Podne obloge
Laminat ili parket?

Laminat ili parket?

Kupujete nove podne obloge? Pitanje koje se najčešće postavlja: parket ili laminat - koje su razlike? Odluku možete donijeti na temelju cijene, vrste materijala, trajnosti i održavanja. Iako su dva materijala različita, izgledom mogu biti prilično slični.

Parket

Pogledajmo prvo parket. Možete birati između klasičnog ili masivnog i višeslojnog parketa koji se sastoji od lijepljenih parketa. Njegova debljina je od 8 do 24 mm.
Ako pogledamo kvalitetu oba materijala, prevladava prirodno drvo, koje je dugotrajnije, jer se kombinira s brušenjem i lakiranjem i traje nekoliko desetljeća. Donosi toplinu u stan i podove čini toplijim.

S druge strane je viša cijena parketa i činjenica da polaganje traje nekoliko dana. Zato trebate odličnog parketara koji će biti precizan i profesionalno zna obaviti posao. Da biste odabrali najbolje i najpovoljnije parketarske usluge, ispunite obrazac. Dostavit ćemo vam besplatno 6 ponuda parketara.

Cijena parketa

Cijena parketa ovisi o vrsti drva i parketa, obradi, debljini i dimenzijama. Raspon je prilično velik i kreće se od 80 kuna po m2.
Cijena polaganja parketa je oko 70 kuna po m2.
Cijena obnove parketa (brušenje i lakiranje) je od 60 do 80 kuna po m2.

Promjena temperature i parket

Vlaga: Većina parketa nije prikladna za ugradnju u prostorije s puno vlage, ali svejedno ga možete vidjeti u nekim kupaonicama. Ako želite parket za kupaonicu, saunu, kuhinju i ostale prostorije s puno vlage, odaberite toplinski obrađeni parket. Gotovo se ne rasteže pri promjeni temperature i vlage.

Podno grijanje: Hrast, brazilska tikovina, smreka, breza primjeri su vrsta drveta na kojima možete postaviti podno grijanje. Važna je i debljina drveta, idealna do 10 mm. Parket, gdje se ne preporučuje podno grijanje, je drvo bukve.

smeđi parket

Laminat

Laminat je jednostavnija vrsta podne obloge čije je polaganje jednostavno i brzo. Ploče se postavljaju bez lijepljenja, samo se umeću, a čišćenje jednostavno. Laminat nije potrebno brusiti ili lakirati, zbog čega ima kraći životni vijek od parketa. Laminat je izrađen od oplemenjenih drvenih vlakana koja oponašaju prirodni izgled drveta / kamena / pločica i ostalih podnih površina. U usporedbi s parketom ima slabiju zvučnu i toplinsku izolaciju. Ispunite besplatni obrazac i kontaktirat ćemo vas s ponudama izvođača.

Cijena laminata

Cijena laminata je puno niža u odnosu na parket. To ovisi o željenoj nosivosti, zvučnoj i toplinskoj izolaciji i tvrdoći. Početna cijena laminata kreće se od 35 kuna po m2. I ovdje je raspon cijena velik.
Cijena polaganja laminata je od 30 do 45 kuna po m2.

Promjene temperature i laminat

Vlaga: Laminat nije prikladan za vlažne prostore. Ako dođu u kontakt s vodom, vlakna bubre i laminatne ploče se deformiraju.

Podno grijanje: Laminatni podovi prikladni su za podno grijanje, ali voda u cijevima ne smije prelaziti 28 ° C i mora biti ugrađena najmanje 3 cm ispod površine grijanja.

Tamni laminat na podu dnevne sobe.
Zatraži besplatne ponude za podne obloge