Savjeti
Estrih
Kako odabrati pravi estrih?

Kako odabrati pravi estrih?

Građevinari kažu kako na prvi pogled mogu prepoznati vrhunski, dobro postavljen estrih. Kvalitetan estrih iznimno je važan jer o njemu ovisi kako će izgledati podovi u vašem domu. On fiksira podove i mora biti ravan te stručno postavljen kako bi vaši parketi ili laminati bili ravni i dobro izgledali. Postoji nekoliko vrsta estriha, a odabir estriha ovisi o mnogim čimbenicima. Detaljnije o tome pročitajte u nastavku teksta.

Što je estrih?

Estrih je podna podloga koja se ne vidi zbog dekorativnog premaza. Glavna karakteristika estriha je pružanje otpora težini koja se nalazi na podu, odnosno da vrši raspodjelu opterećenja na nosivu kontrukciju. Ako je pravilno postavljen estrih može trajati desetljećima.

estrih na podno grijanje

Funkcije estriha

 • ispravlja površinu podloge
 • povećava tvrdoću površine
 • u prostorijama posebne namjere stvara potrebnu kosinu poda
 • poboljšava zvučnu i toplinsku izolaciju
 • omogućuje duži vijek trajanja trajnih podnih obloga
 • skriva inženjerske i električne instalacije

Uvjeti koje svaki estrih treba zadovoljiti

Da biste postigli izvanredne rezultate korištenjem suvremene tehnologije svaki estrih mora zadovoljiti određene uvjete:

 • temelj poda mora biti čvrst i jak
 • površina poda treba biti glatka, ravna i vodoravna
 • estrih mora biti izoliran
 • ako je potrebno, napraviti vodonepropustnost

Estrisi mogu biti postavljeni jednoslojno ili višeslojno. Jedan sloj postavlja se za potrebnu debljinu, dok se višeslojni koriste kako bi se popunile rupe/pukotine.

Zatraži besplatne ponude za izradu estriha

Vrste estriha

Postoji nekoliko vrsta i tehnologija za izradu kvalitetnog estriha. Izbor estriha ovisi o uvjetima i opsegu rada, ali i o budžetu gradnje. Postoje dvije podjele estriha:

Estrisi prema izboru materijala Estrisi prema načinu postavljanja
 • cementni estrih
 • estrih od anhidrita (estrih od gipsa)
 • estrih od gipsanog asfalta
 • mokri estrih
 • suhi estrih
 • plivajući estrih (npr. izolacijski sloj od mineralno-vlaknenih ploča, pjenušavo staklo, ploče od drvenih vlakana ili pjenušavih plastičnih materijala)
 • višeslojni estrih koji ide direktno na podlogu s odvojnim slojem (bitumenska ljepenka, PE-folija)

Cementni estrih

Cementni estrih sastavljen je od cementa kao veziva, manje količine vode i pijeska. Na ovaj način sastojci imaju optimalnu vlažnost. Namijenjen je za unutarnje i vanjsko korištenje jer nije osjetljiv na vlagu. Miješanje estriha može se obavljati ručno i strojno. Bitno je da se postigne ujednačenost veziva. Upotreba cementnog estriha omogućuju brzo i ravnomjerno punjenje poda.

Zatraži besplatne ponude za izradu cementnog estriha

Anhidrit estrih

Anhidrit estrih koristi se kao suha mješavina koja za otopinu koristi suhi gips. Udio mu je manji od cementa, brže se stvrdnjava i ne zahtijeva dodatne napore za ravnjanje gornjeg sloja. Debljina anhidritnog estriha je manja od cementiranog estriha, ali anhidrit estrih je skuplji.

Estrih od gipsanog asfalta

Ako želite dobiti elastičniji i ravan estrih koji ne trebate obrađivati nakon izlivanja, a onda je za vas pravi izbor estrih od gipsanog asfalta. Ovakav tip estriha dobiva se kombinacijom gipsa ili cementa s viskoznim tvarima.

Estrih od plastičnih masa

Estrih od plastičnih masa sastoji se od sintetskog plastifikatora i vlakana i omogućuje vezivanje čvrstoće i elastičnosti bez armaturske mreže. Smjesa je, po svojstvu, slična smjesi armiranobetonskih podova, ali je težina 1 kvadratnog metra duplo manja od težine materijala od smjese za armiranobetonske podove. Ovakva tehnologija sintetičkog estriha naziva se samonivelirajući pod.

Prednosti tehnologije samonivelirajući pod:

 • koristi napredne materijale (suha smjesa, plastifikatori, stakloplastika)
 • dekorativni elementi su kamenje, obojeni filc, blještavilo
 • visok kvalitet, male frakcije

Samonivelirajući pod istovremeno izravnava površinu poda i ima dekorativnu funkciju. Glavna karakteristika samonivelirajućeg poda je sposobnost širenja po površini u tankom sloju pod djelovanjem gravitacije.

majstor polaže estrih

Mokri estrih

Mokri estrih je u osnovi smjesa cementa ili drugog vezivnog materijala s velikom količinom vode. Ovakav način postavljanja estriha je najuobičajeniji, a osobito je čest u privatnoj gradnji.

Suhi estrih

Popularnost suhog estiha je u porastu zbog modernog i jednostavnog načina korištenja. Od uobičajenog estriha razlikuje se po suhom postupku. Suhi estrih je visokokvalitetan, praktičan te se mož koristiti za obnovu i za novogradnju. Za suhi estrih možete koristiti bilo koji materijal. Upotreba suhog estriha preporučuje se za zasebne kuće te za višestambene i kompliciranije objekte. Cijena suhog estriha može biti dvostruko veća od cijene običnog estriha.

Zatraži besplatne ponude za izradu suhog estriha

Plivajući estrih

Ako želite imati estrih u kupaonici, toplo vam preporučujemo plivajući estrih. Baza ove vrste estriha je smjesa cementa i vode s pijeskom granulacije 0-4 mm. Vezivanje glazure omogućuju armaturna vlakna. Smjesa mora biti dovoljno savitljiva da bi omogućila ravnomjerno raspoređivanje opterećenja na podlozi. Ovaj tip estriha koristi se kao izolacija od udarnih zvukova te ujedno pruža dodatnu toplinsku izolaciju.

Kako se postavlja estrih

Da biste sami mogli postaviti estrih u svojem objektu morate imati odgovarajući alat, materijal i volju za rad. Upute za pravilno izvođenje estriha:

 • odredite horizont i visinske razlike
 • pripremite podnu površinu (temelj poda mora biti čist i premazan)
 • spojite spojnice postavljanjem svjetionika
 • pripremite odabranu smjesu estriha, izmiješajte i krenite s izlijevanjem

Savjetujemo vam da nakon obavljenog posla položeni estrih zalijevate 2 puta narednih 10 dana.

Izrada glazure

Za izradu glazure potrebna su tri sastojka:

 • cement (baza glazure),
 • agregat (pijesak granulacije 0-4 mm) i
 • mala količina vode (da bi bila gotovo suha smjesa).
Zatraži besplatne ponude za izradu glazure

Ovakav sastav glazure pruža ujednačen izgled i savršenu završnu obradu. Glazuru je potrebno armirati da bi se dobila bolja toplinska i zvučna svojstva poda. Armiranje glazure može se izvršiti posebnim armaturnim vlaknima ili klasičnim armaturnim mrežama.

Armiranje estriha

postavljanje estriha na armiranoj mreži

Da bi estrih bio čvrst, kvalitetan i izdržljiv treba sadržavati armiranu mrežu koja se postavlja ispod košuljice. Armirana mreža može biti izgrađena od plastike, metala i stakloplastike. Kod armiranja estriha mreža treba biti postavljena iznad površine poda i prekrivena smjesom. Debljina žice i veličine ćelija su različitih parametara. Ako želite čvršću mrežu, koristite manju veličinu ćelija.

Cijena postavljanja estriha

Cijena estriha na našem tržištu varira i ponajviše ovisi o vrsti estriha za koju ste se opredijelili. Cijena estriha se u prosjeku kreće od 65,00 do 85,00 kn/m2 za debljinu od 5 cm.

Zatraži besplatne ponude za izradu estriha