Savjeti
Arhitekti
Treba li mi arhitekt za adaptaciju objekta?

Treba li mi arhitekt za adaptaciju objekta?

Ako planirate preuređenje i adaptaciju trenutnog životnog prostora arhitekt vam može dati savjete koji će vam pomoći izbjeći dodatne troškove kada izvođači započnu s radom. Prvi, planski dio, vrlo je jednostavan i zabavan, ali onda krenu radovi i često počinje noćna mora. Arhitekt je najbolja prevencija za ovako kritične scenarije.

Arhitekt može predvidjeti probleme, tako da će novac koji ćete potrošiti na arhitekta biti daleko manji od novca koji ćete morati uložiti u popravak štete u slučaju da vam se dogodi jedan od kritičnih scenarija.

Zatraži besplatne ponude arhitekata

Dakle, evo razloga zašto vam treba ahitekt za adaptaciju objekta.

1. Svježe ideje

Dobar će arhitekt na stvari gledati nepristrano, prepoznati neiskorišteni potencijal i iznijeti ideje koje sami nikada ne biste uzeli u obzir.

Sobu na početku obnove.

2. Stručni savjet

Arhitekt će vas upozoriti na zastarjele i oštećene vodovodne, električne te ostale instalacije koje zahtijevaju zamjenu. Puknuta cijev obično znači poplavu u stanu te najčešće potpuno novi parket. Cijena novog parketa može iznositi i do 250,00 kuna po metru kvadratnom, a tu su još i troškovi postavljanja koji u prosjeku iznose 140,00 kuna po metru kvadratnom.

Dakle sveukupan trošak parketa, koji ste mogli izbjeći prevencijom, za stan od otprilike 50 metara kvadratnih može se popeti i na preko 20 tisuća kuna.

3. Gradite kvalitetno

Popriličan broj ljudi dijeli mišljenje da su arhitekti skupi i ne mogu se kontrolirati, ali to je naravno daleko od istine. Većina arhitekata sluša svoje klijente i stalo im je da investitor bude zadovoljan. Arhitekt je ipak najsposobnija osoba koja može dati život vašim zamišljenim projektima, stvoriti nove prostore ili organizirati stare. Jedino arhitekti znaju odgovoriti na izazove poput nestabilnosti u gradnji, kosine zidova i ostalih nepredviđenih katastrofa.

Za adaptaciju objekta potrebno je uložiti mnogo novca i vremena, no zašto ne izbjeći probleme pametnim investiranjem umjesto štednjom tamo gdje ne treba? Nađite kvalitetnog i iskusnog arhitekta koji će vam olakšati stres adaptacije objekta.

Zatraži besplatne ponude arhitekata

4. Uštedite vrijeme i novac

Angažiranje stručnjaka znači i dobar uvid u troškove te uštedu vremena koje biste mogli izgubiti na planiranje te popravke raznih nepredviđenih kvarova. Arhitekt će se pobrinuti da su svi radovi gotovi na vrijeme i da ste uvijek upoznati s mogućim produženjima radova. U ugovoru će precizno naznačiti sve rokove i imat ćete uvid kada bi što trebalo biti gotovo i kako izgleda svaka faza radova.

Zapravo, u cijelom procesu adaptacije, arhitekt je najisplativiji dio, a investicija se uveliko vraća. Ako se na kraju svega zapitate, pa zašto mi je trebao arhitekt kad je sve išlo tako lako, upravo to znači da je arhitekt dobro obavio svoj posao.