Savjeti
Garažna vrata i motori
Koja garažna vrata izabrati?

Koja garažna vrata izabrati?

Na tržištu postoji mnogo vrsta garažnih vrata. Nekad su postojala samo klasična drvena vrata, a danas se izrađuju iz raznih materijala i raznih mogućnosti otvaranja.

Koji tip vrata je najbolje izabrati? Ovisno o veličini vaše garaže, prostora za otvaranje, namjene (parkiranje automobila, osobni prolaz kroz garažu, itd) i na kraju, o vašim estetskim afinitetima, kako bi se vrata uskladila s izgledom kuće.

Dvokrilna garažna vrata

Dvokrilna garažna vrata su klasičnog oblika izrađena od drveta, aluminija, plastike i u kombinaciji sa staklom.

Prednost dvokrilnih vrata je mogućnost jednostavnog otvaranja koje može biti ručno ili daljinsko. Idealna su za male prostore i male garaže. Otvaraju se prema van.

Materijali: Aluminij, drvo, PVC
Prednosti: Primjerena za osobni prolaz, jednostrano otvaranje.
Nedostaci: Samo za male garaže.

dvokrilna garažna vrata

Sekcijska garažna vrata

Sekcijska garažna vrata su najpopularnija garažna vrata. Imaju dug životni vijek i ne zauzimaju puno prostora za otvaranje, prikladna su za garaže koje se nalaze neposredno uz cestu, nogostup i sl.

Razlikujemo 2 vrste sekcijskih vrata - podizna (otvaranje prema stropu) i bočna (otvaranje u stranu). Bočna vrata su prikladna su za niske garaže ili ako na stropu postoje prepreke koje mogu onemogućiti jednostavno otvaranje (svjetla ili cijevi).

Materijali: Obično su izrađena od pocinčanog metala, aluminija ili drva.
Prednosti: Zauzimaju malo prostora, prikladna su za sve dimenzije garaža (niske, kao one i velike ili široke), te pružaju dobru izolaciju.
Slabosti: Visoka cijena.
sekcijska podizna garažna vrata sekcijska bočna garažna vrata
Zatraži besplatne ponude za garažna vrata

Jednodijelna garažna vrata (podizna)

Poput sekcijskih podiznih vrata i ova se također otvaraju prema stropu. Izrađena su od jednog dijela, tako da se ne prelamaju. Potrebno im je više prostora za otvaranje, posebno ispred garaže.

Prikladna su za manje zahtjevne objekte u kojima nije potrebna tolika izolacija. Njihova je prednost obično niža cijena, a nedostatak težina i posljedično kraći životni vijek.

Materijali: Obično izrađena od pocinčanog lima.
Prednosti: Niža cijena.
Nedostaci: Velika težina, kraći radni vijek, više prostora za otvaranje

jednodijelna podizna garažna vrata

Rolo garažna vrata

Rolo vrata su podizna vrata koja djeluju kao sustav roleta. Otvaraju se i spremaju u prostor iznad garaže, izvan ili unutar njih. Zauzimaju malo prostora, pa su prikladna i za manje garaže.

Materijal: Aluminij, lim
Prednosti: Zauzimaju malo prostora, lagana su i imaju nižu cijenu
Nedostaci: Nije moguć prolaz osoba (vrata uz vrata), estetski manje savršena, lošija izolacija.

Rolo garažna vrata od aluminija
Zatraži besplatne ponude za garažna vrata