10 savjeta za odabir boje za fasadu

Hoćete li uskoro mijenjati boju fasade ili prvi put bojiti fasadu? Za vas smo odabrali nekoliko savjeta za odabir boje za fasadu.

Više o prednostima i manama boja za fasadu pronaći ćete također na: Koju boju za fasadu odabrati i zašto?

1. U intenzivne nijanse bojite samo manje dijelove fasade

Želite li u fasadu uključiti intenzivne boje? Preporučamo da u jače i živahne boje obojite samo manje dijelove fasade. Veći dio fasade neka bude u prirodnijim, neutralnim i svjetlijim bojama.

Uzorak vrlo žive boje na maloj površini može izgledati dobro, a na cijeloj kući previše „bode u oči”. Neutralne i svijetle boje fasade još su uvijek najčešći izbor.


2. Budite pažljivi s tamnijim nijansama fasade

Tamne boje na manjoj površini mogu djelovati tamnije nego na cijeloj fasadi. Pripazite, dakle, da vaša fasada ne ispadne svjetlije nego što ste željeli.

3. Provjerite koje boje prevladavaju u okolici

Pokušajte odabrati što prirodnije boje koje se pojavljuju i u vašoj okolici. Inspiraciju možete pronaći u prirodi, bojama i materijalima u okolici kuće.

Trebate novu fasadu? Provjerite cijene fasadera


4. Pazite na usklađenost s drugim elementima kuće

Boja fasade neka bude usklađena s bojom krova, oluka, prozora, sjenila, ograde i drugih elemenata te stolarije koja se nalazi na kući i oko nje.

5. Pazite na usklađenost s okolnim zgradama

Pazite da boja fasade ne „tuče“ s okolicom. Pri odabiru boje uzmite u obzir boje susjednih kuća jer ćete time osigurati ugodniji izgled cijelog naselja. Obratite pozornost na to da boja fasade ne bude previše naglašena.


6. Provjerite smjernice uređenja okolice

U određenim okruženjima postoje pravila povezana s bojom fasade i krova. U prostornom planu provjerite pravila u svojem mjestu.

7. Pazite na postojanost boja

Fasadu je u načelu potrebno osvježiti svakih 10 do 15 godina. To razdoblje može se skratiti odabirom neprikladne boje. Tamne i intenzivne boje uz neodgovarajuću zaštitu i održavanje manje su postojane od svjetilijih. Može se dogoditi da na suncu brže popucaju i izblijede.

Više o prednostima i manama boja pronaći ćete također i ovdje: Koju boju za fasadu odabrati i zašto?

8. Uzmite u obzir optičku iluziju veličine

Ako odaberete svjetlije boje fasade, kuća će izgledati veća. Suprotno vrijedi za tamnije boje – kod odabira tamnijih boja za fasadu vaša će kuća izgledati manje.


9. Odaberite pravu boju s obzirom na namjenu stambene zgrade

Pazite da vaša kuća zbog svoje fasade ne izgleda kao industrijski objekt ili objekt s nekom drugom namjenom. To se može dogoditi kod određenih nijansi crvene, kombinaciji tamno sive s crvenom i ako je cijela kuća obojana u tamno sivu boju.

Puno toga je, naravno, stvar osobnog ukusa.

10. Provjerite kako će boja fasade izgledati na vašoj kući

Postoji puno web-aplikacija za prethodnu provjeru boje fasade na kući.

Jedna od boljih trenutačno je aplikacija Weber Saint-Gobain. Postupak vizualizacije kuće je jednostavan. E-poštom im pošaljite fotografiju svoje kuće i za pet radnih dana primit ćete vizualizaciju kuće. U vizualizaciji možete isprobati neograničen broj fasada iz palete boja Weber.

Trebate novu fasadu? Provjerite cijene fasadera